معرفی مرکز

مرکز تحقیقات بن‌یاخته به‌عنوان اولین مرکز خصوصی در حوزه مهندسی بافت و نانوتکنولوژی درایران، فعالیت‌های خود را از سال 1383 به‌طور رسمی آغاز نمود. گرچه درحال حاضر عمده فعالیت‌های این مرکز در قالب طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی می‌باشد؛ ولی اهداف کلان و بلند‌مدت شرکت دستیابی به محصولات کاربردی جهت ترمیم و بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده می‌باشد. به‌دلیل چند‌نظمی بودن رشته مهندسی بافت، موفقیت استراتژی‌های مربوطه، نیازمند حضور و همکاری نزدیک متخصصان از حوزه‌های مختلف علوم می‌باشد.

جهت نیل به این هدف مرکز تحقیقات فناوری بن‌یاخته با جذب نخبگان علمی و صنعتی از حوزه‌های مختلف شامل علوم پایه، پزشکی، فنی و مهندسی و با ورود به عرصه فناوری‌های نوین به‌ویژه فناوری نانو و زیست‌فناوری، تلاش گسترده‌ای را در جهت ارتقاء علمی کشور در این حیطه آغاز کرده است. درحال حاضر پروژه‌ها و طرح‌های تحقیقاتی مرکز تحقیقات فناوری بن‌یاخته از طریق تعامل بین چهار گروه پژوهشی “نانوفناوری و مهندسی بافت” ، “زیست شناسی مولکولی و مهندسی ژنتیک” ، “زیست شناسی سلول های بنیادی  و گروه “زیست شناسی محاسباتی” صورت می‌پذیرد.

چکیده اهداف

امروزه یکی از مهم ترین رویکردهای تصمیم گیرندگان و افراد برنامه ریزی کننده  نظام آموزش عالی و تحقیقاتی در جهت افزایش بهره وری و کاربردی نمودن آموزش و تحقیقات، تجمیع و همگرا کردن برنامه ها، فضاها، امکانات و منابع سازمانی و انسانی در راستای عرصه های استراتژیک علم و فناوری از جمله پزشکی بازساختی و سلول های بنیادی است. پزشکی بازساختی شامل بسیاری از زمینه های علمی و پزشکی است و همانند چتری بسیاری از زمینه های تحقیقاتی و بالینی را پوشش می دهد. تحقیقات در زمینه سلول های بنیادی و استفاده از این سلول ها به عنوان یک درمان، موجب تقویت پزشکی بازساختی شده است و همین امر توجه محققین، پزشکان و بالطبع بیماران زیادی را به این زمینه جلب کرده است.

گزیده ای از برنامه استراتژی مرکز
مأموریت ها و چشم انداز مرکز

سلول های بنیادی نقش مهمی را در اکتشافات علمی در زمینه زیست شناسی تکوین و هم چنین کاربردهای درمانی بازی می کنند اما باید توجه داشت که توصیفات و تفکرات در زمینه پزشکی بازساختی تنها به قابلیت های سلول های بنیادی و تحقیقات در این زمینه محدود نمی شود. از طرفی “پزشکی بازساختی” اصطلاحی جامع است که روش ها و تحقیقات موجود در احیا کردن، جایگزین کردن یا ترمیم کردن بافت های مرده یا آسیب دیده را در بر می گیرد. بخشی از تحقیقات پزشکی بازساختی پیرامون استفاده از سلول های بنیادی مانند سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی بالغ و سلول های بنیادی پرتوان القایی(iPSCs) است، اما زمینه ها و منابع دیگری نیز در جهت رسیدن به هدف نهایی ماموریتی که پزشکی بازساختی بر عهده دارد، مورد استفاده قرار می گیرند که از جمله آن ها می توان به پیوند اندام یا سلول، زیست مواد(بیومتریال)، داربست ها، غربالگری های دارویی، مدل سازی بیماری ها، تولید ارگانوئیدها (اندام واره ها) و … اشاره کرد.

مجوزهای فعالیت رسمی مرکز تحقیقات فناوری بن یاخته
از شورای گسترش وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

موافقت قطعی مرکز فناوری بن‌یاخته
موافقت اصولی

چارت سازمانی

Chart STRC

اعضای هیئت موسس

دکتر احمد کریمی راهجردی

دکتر فاطمه کوهکن کهنگی

دکتر ایمان راد

دکتر الهه اسماعیلی

دکتر عطیه حجاری زاده